2014. szeptember 17., szerda

Kedves szakkörösök!

Néhány problémát fogok egy témába csoportosítani, várom a hozzászólásokat!

1.  Hogyan lehet a villanás és a dörgés vizsgálatából megállapítani azt, hogy milyen távol csapott be a villám? (1) (A hang sebessége legyen 330 m/s). Mennyire lehet pontos a mérés ha használunk, illetve ha nem használunk stoppert? (2)

2. Az ideális gáz állapotfüggvényei közül melyik nem változik az alábbi esetekben:
(mik az állapothatározók és mik az állapotfüggvények?)
- A gázzal csak hőt közlünk.(1)
- A gázzal közölt hő és a gáz által végzett munka megegyezik.(2)
-A gázzal csak munkát végzünk.(3)

3. Egy nagyjából azonos mélységű folyó szélessége 100m, a víz kb 10cm/s-os sebességgel áramlik benne. Később beszűkül a folyó és csak 50m szélességű lesz. Vajon hogyan változik az áramlás sebessége? (1)

4. Mi a különbség a közegellenállási erő (a sebesség nagyságának a négyzetével arányos) és a csúszási súrlódási erő hatására létrejövő csillapodó rezgés között? (4)

5. Egy könnyű műanyagból (habszivacsból) készült tojás alakú tárgyat egy hajszárító által keltett függőlegesen felfelé irányuló légáramlásban lebegtetünk. Hogyan áll a tojás egyensúlyi helyzetben? (3) Miért? (5+)
(Figyelem! A hajszárító felelőtlen használata balesetet okozhat. Ha ki akarjátok próbálni csak felnőtt jelenlétében tegyétek. )

6. Hogyan fogalmazta meg Newton eredetileg az első törvényt? (A magyar fordítás is jó, de angolul vagy latinul is. (1)
A hozzászólásban a probléma számára hivatkozzatok. A nehézségi fokot (1-5) adtam meg a számmal.

üdv
Egri S

8 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. érdekes, nem értesített a bejegyzésről az rss, csak most vettem észre (lehet, hogy nem vagyok ezzel egyedül?) nem akarom terelni a szót, de pénteken a kutatók éjszakáján néhány barátommal kísérletezünk a Tudományok Palotája szervezésében, és felkészülés céljából szívesen vinnénk holnap néhány kísérletet. persze nem, ha van már holnapra program, hagyunk helyet az elméletnek is.

    VálaszTörlés
  3. Holnap lesz szakkör?

    Bardi Csaba

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor szervezünk szakkört ha mutatkozik valamilyen aktivitás. Múlt héten nem volt. Most lehet, hogy lesz, majd kiírom.

      Törlés
  4. Szerintem mindenki megnézegette a feladatokat és el is gondolkozott rajtuk (legalábbis én biztosan), de szakkör formájában talán szívesebben beszélgetnénk a feladatokról, mint itt, de ez csak az én véleményem... Mindenesetre én szívesen mennék megint szakkörre és a kísérletek is érdekelnének.

    VálaszTörlés
  5. most, hogy úgy néz ki, megyünk szakkörre, két kérdéssel kapcsolatban mégis írok ide: 1. amikor különböző pontosságú adatokkal dolgozunk, kikerülhetetlen a kérdés, hogy a végeredményt milyen pontossággal adhatjuk meg. középiskolai feladatoknál, ha jól tudom, az a szokás, hogy annyi értékes jegy pontossággal, mint a legpontatlanabb adaté. vannak feladatok, ahol kifejezetten múlik a számítás módja is azon, hogy milyen pontossággal dolgozunk, ilyenekkel lehetne foglalkozni. 3. az áramlás sebessége és a keresztmetszet közti összefüggés mellett van egy másik érdekesség: egy hullám amplitúdója függ az alatta lévő víz mélységétől, így alakulnak ki a cunamik pl. KöMaL Ankéton láttunk egy olyan kísérletet is, melyben egy hosszú, függőlegesen felfüggesztett rugalmas szálon lefele elindított jel gyorsul. ha ezzel a kísérlettel foglalkozunk, már a slinkyk is szóba jöhetnének...

    VálaszTörlés